Asfaltera

Hem > Vår Vardag

Vår Vardag

Det värmer på...

Asfaltens temperatur påverkar vår arbetsmiljö

Visste du att asfalt håller en temperatur på ca 170 grader när den hämtas från asfaltsverket? Då förstår du varför vi aldrig behöver frysa på vår arbetsplats, när vi jobbar med asfaltläggning, utan för det mesta kan gå omkring i shorts och ha det bra. Det är inte riktigt sant, men naturligtvis så höjs temperaturen avsevärt runt arbetsplatsen när vi lägger ut asfalt och eftersom det oftast är på sommarhalvåret som vi är som mest aktiva, så kan det många gånger vara besvärande med värmeutvecklingen. En varm sommardag kan temperaturen vid arbetsplatsen bli 50-60 grader i skuggan och skugga är det väldigt sällan där vi är. Att jobba då, är som att gå omkring i en bastu hela dagen och de kilon man lagt på sig runt jultid rasar snabbt bort.

Den största faran med det här jobbet är inte bara att det är lätt att bränna sig utan också att man kan få vätskebrist, om man inte ser till att tillföra kroppen stora mängder med vätska under dagen. Under en normal dag brukar det bli ca 6-10 liter vätska i olika former, som vi ser till att få i oss, annars kan kroppen säga ifrån och du kan inte fortsätta att jobba mer den dagen.

En dag som asfaltläggare..

Så ser våra dagar ut på arbetsplatsen

I dagens läge är det inte fullt så fysiskt ansträngande att lägga asfalt som tidigare, eftersom det mesta arbetet görs med maskiner och det manuella arbetet blir inte så betungande. Det är därför som vi redan nu håller på att lära upp nästa generation asfaltsläggare, som en dag skall ta över företag och driva det vidare. Man säger att det skall börjas i tid! Gääsp! Det kan bli lite tröttsamt att vara med och jobba en hel dag, så det får bli en liten tupplur här på välten bredvid pappa. Jag har säkerhetsbältet på mig så jag kan inte trilla av, hoppas jag. Ja, det är inte alla förunnat att få sova en stund på arbetet, men så har han jobbat hårt och gjort sig förtjänt av lite vila.

Lönen för anställda i den här åldern uppgår till ett besök på Mc Donalds, diverse läsk och godis samt lite chips, vilket utbetalas under dagen. Dessutom ingår fri transport till och från arbetsplatsen med lastbil om så önskas. Besök av mammor på arbetsplatsen är ej tillåtet.

En dag som asfaltläggare..

Långa arbetsdagar & nöjda medarbetare

Maskiner och lastbilar behöver regelbunden service, vilket vi ombesörjer i vår verkstad. Den är utrustad för att klara de reparationer som eventuellt behövs på maskinparken och här finner du våra servicetekniker som är väl insatta i maskinernas alla delar. Även här gör den yngre generationen bra ifrån sig och håller allt i toppskick för att det skall bli så lite stillestånd som möjligt. Så här långt låter det som det är ett ganska normalt jobb som inte är allt för tufft att syssla med, men skenet bedrar. Vi börjar arbetsdagen med en kopp kaffe och en genomgång av dagens jobb mellan fem och halv sex på morgonen, för att sen sluta 11-12 timmar senare. Det här är mer regel en undantag och det har sin förklaring i att säsongen är relativt kort, så för att hinna med alla beställningar är det bara att ligga i.

Sen är det ofta så att man måste slutföra ett jobb helt samma dag, för att nästa dag börja på ett nytt. Trotts det så trivs vi väldigt bra med vårat yrkesval och vi har en härlig sammanhållning på företaget, dessutom får vi sola hela dagarna med full lön.

Kontakta oss

Det här är en kort beskrivning av vad vi sysslar med på Asfaltläggarna AB och vi hoppas att det har givit dig en bild av “hur vi får dagarna att gå”.