Hem > Vad är asfalt?
Asfalt är en mix av grus eller stenkross blandat med bitumen. Genom att blanda med olika mängder bitumen och med blandade storlekar på stenkross har man lyckats få fram olika typer av asfalt som kan fylla olika syften eller utgöra olika lager på en asfalterad väg. Genom att ha mer grus och mindre bitumen än vanligt får man asfaltsgrus (AG) som gör sig bra som ett underliggande bärlager, men enklare slits ut då bitumen agerar som bindningsmedel för att hålla ihop stenkrosset.
Asfaltbundet bindlager (ABB) används ovanpå asfaltsgrus för att tunga lastbilar och andra fordon inte ska skapa ojämnheter och instabilitet i underlaget.
Ytan brukar täckas med ett slitlager som tål dubbdäck och friktionen från rusningstrafik. En av de vanligaste ytlagren kallas asfaltsbetong, tät (ABT) med större mängd bindningsmedel med mindre stenkross. På vägar med tyngre trafik har man på senare tid börjat med asfaltsbetong, stenrik (ABS) med grövre grus som tål dubbdäck bättre. Med dessa benämningar brukar man även tillägga maxstorlek på gruset samt bitumenkvalitet, alltså kan man enkelt förklara asfaltsgrus med 10mm stenstorlek och 35% bitumen som AG 10 35/100.
Många tror att det är dyrt att asfaltera, men rent relativt är det billigare än många andra alternativ som stenläggning, och orsakar märkvärt mindre buller än majoriteten av övriga vägunderlag. Priset på asfalt är inte värst mycket, men att köpa asfalt privat är inte rekommenderat då det krävs både maskiner, utrustning, erfarenhet och kunskap för att få ett hållbart, jämnt och slitstarkt resultat. Vill du veta mer om pris för asfaltering är du välkommen att kontakta oss på Asfaltläggarna.